HENK VAN LAMBALGEN

van Nederland naar Japan vanFrankrijknaarSpanje Marokko Ladakh BangladeshenNoordoostIndia.html van Nederland naar India Jordanie
OP DE FIETS DOOR DE INDIASE HIMALAYA
(5 augustus – 27 september 2003; 2.597 km)

overzichtpagina || foto's || verslag

een monnik in Shey
een jonge monnik in het klooster van Shey, Ladakh

Deze tocht combineerde twee wensen van me, de ene was om fietsend naar Ladakh te reizen, de andere was om de valleien van Kinnaur, Spiti en Lahaul te bezoeken. Het is slechts korte tijd per jaar mogelijk om deze reis te maken aangezien de hoge passen naar Ladakh en de pas tussen Lahaul en Spiti het grootste deel van het jaar dicht zijn door sneeuw en ijs; de beste reistijd is in de zomer. Omdat ik in juli voor een groepsreis van Koning Aap in India was leek het mij dé mogelijkheid om deze tocht te gaan maken. Aanvankelijk stond ik in september voor een reis in zuid India gepland en dat zou betekenen dat ik maar 1 maand de tijd zou hebben. In die periode zou ik wel naar Ladakh kunnen fietsen maar ik zou graag door willen gaan naar Srinagar (Kashmir) en vervolgens naar Amritsar. In 2000, toen ik overland vanuit Nederland kwam, arriveerde ik in India in Amritsar en ben toen door het voorgebergte van de Himalaya, via Dharamsala en Shimla, naar Delhi gereisd. Nu zou ik de tocht in tegengestelde richting willen maken maar dan door de Himalaya heen. Voor die tocht schatte ik 2 maanden nodig te hebben en dat zou misschien nog krap zijn. Dus gaf ik de reis naar zuid India terug, wat op zich wel jammer was, want ik was op dat moment nog nooit in zuid India geweest. In plaats daarvan kreeg ik nog een reis in noord India in oktober en een India/Nepal reis in november. Niet slecht dus. En ik had nu twee maanden de tijd voor mijn fietsreis. Bovendien werd ik in januari 2004 alsnog voor een reis naar zuid India ingepland en zodoende kreeg ik de gelegenheid om ook met dat deel van India kennis te maken.
De route door de Himalaya is op zich vrij populair bij fietsers maar dan gaat het met name om het traject Manali - Leh, zo'n 475 kilometer, waarbij 4 hoge passen moeten worden beklommen; er zijn zelfs georganiseerde fietsreizen op dit traject! Mooier is het natuurlijk om het individueel te doen. Bovendien wilde ik ook niet in Manali starten. Daarmee zou ik het traject vanaf Delhi overslaan en dus niet de route 2000 in tegengestelde richting rijden. Een andere, eigenlijk belangrijkere reden was, dat Manali op zo'n 2.000 meter ligt en dat betekent dat je meteen al gaat klimmen zonder goed ingereden te zijn. Het betekent ook dat je 2.000 meter overslaat. Dat is eigenlijk vals spelen. Je kan dan net zo goed onder aan de laatste pas beginnen ... Ik wilde dus in Delhi beginnen, daar was ik tenslotte toch aan het einde van de groepsreis. Hierdoor zou ik zo'n 270 vlakke kilometers hebben, wat ik in 3 dagen zou willen fietsen. Vervolgens zou ik langzaam omhoog gaan waardoor ik ook beter aan de hoogte zou kunnen wennen.

klik hier voor een verslag van deze reis
klik hier voor foto's van deze reis
terug naar boven

© 2011 Mijn-eigen-website.nl